Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elisabeth Sigmund

Elisabeth Sigmund mértékadó szerepet játszott a Dr. Hauschka kozmetikumok kifejlesztésében.

Elisabeth Sigmund két szemeszter orvosi tanulmány után, már az 1930-as évek közepén elkezdte gyógynövény alapú természetes kozmetikumainak kifejlesztését. A második világháború után saját fejlesztésű kozmetikumaival kozmetikai studiót hozott létre Stockholmban, ahol egy ugyancsak saját fejlesztésű kozmetikai kezelést is létrehozott. Miután tanulmányúton Indiában töltött egy évet, elindult az együttműködése a WALA Gyógyszergyártó céggel, ahol aztán megszülettek a Dr. Hauschka komzetikai készítmények és a Dr. Hauschka kozmetikusok képzése.

Elisabeth Sigmund mértékadó szerepet játszott a Dr. Hauschka kozmetikumok kifejlesztésében. Gondolatai a mai napig továbbélnek kozmetikai készítményeinkben és a Dr. Hauschka kozmetikai kezelésekben. 2014. október 25-én lett volna százéves, nem sokkal születésnapja előtt hunyt el.

A későbbiekben újabb részleteket fogunk elmesélni Elisabeth Sigmund gazdag élettörténetéből: például a kozmetikai gyógynövények kutatásáról, forradalmian új ápolási koncepciója kifejlesztéséről, vagy arról, hogyan vezetett az útja a WALA céghez.

Szoros, feltűzött copfjaira Elisabeth nagyon büszke volt - ezt a frizurát maga találta ki (kb. 1927-es kép)

Egy jó házból való leány:
Elisabeth Sigmund gyermekkora

 
schmuckzeichen


Elisabeth Sigmund élete 1914. október 25-én kezdődött Bécsben. Már korán redkívüli érdeklődéssel fordult az édesanyja öltözködő asztalán látható kozmetikumok felé.

Elisabeth báli jelmezben, cca. 1927-ben. Lelkes színházlátogató volt, az iskolai színi előadásokban színészként mindig részt vett, és maga is írt kis színdarabokat (pl. egy mesejátékot, amit az iskolában be is mutattak).

Elisabeth édesanyja, Albine Maria Resch, született Pribik (1889-1986) úgynevezett "nagyasszony" volt. Családja az ősi cseh Pribik von Klenov nemesekhez tartozott. Elisabeth édesapja Dr. rer. pol. Ludwig Anton Resch (1886-1929) a politológia doktora volt. Bécsben a Kulturális és Oktatási Minisztériumban dolgozott.

Elisabeth Sigmund a Resch házaspár második gyermekeként jött a világra Bécs előkelő negyedében, Hitzingben, és a keresztségben az Elisabeth Gabriela Anastasia nevet kapta. A város hangulatát ebben az időben a gázlámpák, lovaskocsik és mosónők fémjelezték, amit levendulaárus lányok éneke színezett. De ez az első világháború kora is volt, ami ugyan közvetlenül nem fenyegette Bécset, de pusztító ellátási nehézségeket okozott. Elisabeth Sigmund számára az kapcsolódott ehhez az időszakhoz, hogy édesapját tartalékos tisztként az olasz frontra vezényelték.
Az első világháború befejeződése után a jó házból származó testvérek, Elisabeth és két évvel idősebb nővére, Albine, megismerték az élet kellemes oldalait is. Ehhez a szép ruhák, kozmetikumok, hosszas, vidéken eltöltött nyári vakációk éppúgy hozzátartoztak, mint az irodalom, zene és gyakori színházlátogatás. Elisabeth mély kapcsolata az esztétikával, színházzal ekkor kezdődött.

Hamamelis arcvíz és Mandulapaszta
Ein für Elisabeth számára a Resch házban édesanyja toalettasztala újból és újból mágnesként vonzó, elbűvölő csodának számított. Egész sor felfedezni való volt ott: például a Kaloderma Rizspor, amit a két lány is használhatott, hogy apró bőrproblémáikat elfedjék, és orruk hegyét hamvasíták vele. A púder alapja - ahogy Elisabeth jóval később felfedezte - a rizsliszt volt. Kellemesnek találta a Dostal-féle Toalett-gyöngyöket, amelyek vízzel érintkezve habzani kezdtek, és az arc tisztítására szolgáltak. A gyöngyöket a hosszúkás porcelán tégelyben kapható Mandulapasztával felváltva használták arctiszitításra. Arcvízként szívesen használta Elisabeth a gyógyszerész által összeállított Varázsmogyoró arcvizet.

Amikor évtizedekkel később saját kozmetikai készítményeit kifejlesztette, Elisabeth visszaemlékezett erre a Varázsmogyoró arcvízre. Már a WALA-val folytatott közös kutatás-fejlesztés eredményeként született meg a Dr. Hauschka Arctonik. A varázsmogyoróval, nyúlszapukával készült kompozíció aktivizálja a bőr anyagcsere-tevékenységét, és friss, megelevenített bőrérzés az eredmény.

A mama toalettasztalán megcsodált Mandulapaszta inspirálta Elisabeth Sigmundot a Dr. Hauschka Mélytisztító létrehozásakor. A mandulaőrlemény alapot értékes gyógynövények kivonataival egészítette ki. A körömvirág, kamilla, orbáncfű, nyúlszapuka és mandula kompozíciója megeleveníti és szelíd módon tisztítja a bőrt.

A fotón 1915 körül testvérével, Albine-nal

A nyári szünetet a Resch család minden évben Ausztriában, falun töltötte. Elisabeth segített az istállókban és a széna begyűjtésénél. Teljesen balra: Elisabeth az édesanyjával; teljesen jobbra: Elisabeth nővére, Albine az édesapjukkal.

Szívügyek:
Elisabeth és Karl Sigmund

 
schmuckzeichen


1929 nyarán, 42 éves korában meghalt Elisabeth édesapja, Ludwig Resch, akihez bensőséges kapcsolat fűzte Elisabethet. Röviddel ezt követően két ember vált döntően fontossá Elisabeth életében: az egyik édesapja barátja, aki Elisabethet bevezette az antropozófiába, a másik pedig Karl Sigmund.

Elisabeth Sigmund (balra) nővérével, Albinnal 1931-ben, az első olyan fotón, melyet jövendőbelije, Karl Sigmund készített róla.

Karl Sigmund (1909-2007) Wiener Neustadtban végezte el a tiszti akadémiát, valószínű nagyapja kedvéért. Ezzel a képzésével diplomáciai pályára lépett, mert akkoriban az osztrák hadsereg diplomáciai intézménynek is számított. Kiképzése előtt Karl Sigmund a bécsi festőakadámián tanult. Elisabeth örült volna, ha a művészi pályán marad.

Az antropozófiához vezető út

Ludwig Resch életében lányát, Elisabethet az antropozófia értelmében nevelte, és ezzel szembehelyezkedett kora uralkodó katolikus szellemével, amit felesége is képviselt. Röviddel halála előtt barátját, Hans Erhard Lauert (1899-1979) azzal bízta meg, hogy gondoskodjon leánya antropozófiai képzéséről, amint betöltötte 17. életévét. Lauer a második világháború előtt a Bécsi Antropozófiai Társaság elnökségének tagja volt, és megbízatását az antropozófiát elutasító édesanyja háta mögött teljesítette. Elisabeth számára Rudolf Steiner könyvei révén teljesen új, egész lényét betöltő gondolatvilág nyílt meg. Néhány évvel később, egy Rudolf Steiner előadás olvasása után határozta el, hogy kozmetikus lesz. Erről azonban majd az Elisabeth Sigmund életútja: 5. részben olvashatnak bővebben.

Egy élethosszig tartó kapcsolat kezdete

Az édesapa halála évében egy további változás készült elő Elisabeth életében. Akkoriban látta meg az akkor húszéves Karl Sigmund Elisabethet édesanyja kíséretében a bécsi villamoson, és azonnal tudta, hogy ez a fiatal lány kell, hogy a felesége legyen. Az akkori jólneveltség nem engedte meg, hogy egy férfi minden ok nélkül megszólítson egy ismeretlen hölgyet vagy leányt. Így tehát Karl Sigmund csak némán nézhette, amint Elisabeth és édesanyja eltűnt egy minisztérium kapuja mögött, anélkül, hogy megtudhatta volna, kik is ők. Elkezdődött a kutatás, hogy ki lehetett ez a leány. Amikor aztán Karl egyik iskolai barátja nővérével meglátta Elisabethet egy parkban, megpróbált ezen a barátján keresztül kapcsolatba lépni Elisabethtel.

1931-ig - két évig! - tartott, mire alkalom adódott: Karl kihasználta a nyári szünidőt, amit Resch asszony a lányaival a Maria Schutz búcsújáró helyen töltött, hogy ott meglátogassa őket és átadja egy közös ismerősük - az iskolai barát - üdvözletét. Első szavait intézhette választottjához, amikor Resch asszony megkérte őket, hogy hozzanak vizet Maria Schutz híres gyógyforrásából. Út közben Karl megvallotta szerelmét Elisabethnek, és megkérte, hogy ígérje meg, csakis hozzá fog feleségül menni. Elisabeth mintegy magától értetődően egyezett bele - egymásra találtak. 1937. július 10-én kötöttek házasságot Maria Schutz templomában.

1937. július 10-én Elisabeth és Karl Sigmund a Maria Schutz templomban házasságot kötött - azon a helyen, ahol 1931-ben ezt megígérték egymásnak

Elisabeth fiatal korában jó házból való lányoknak és hölgyeknek nem volt illendő sminkelt arccal kilépni a házból. Kizárólag zárt társaságban vagy színházban, elegáns esti öltözékben volt megengedett, az ajkakat sminkelni. Jegyességük alatt kutató érdeklődéstől vezetve, Elisabeth mégis vásárolt egy ajakstiftet, egy élénk vörösre színezett zsírmasszát, ami kék fémtokban volt, és amit a fodrásza ajánlott. Már akkor érdekelte a dekoratív kozmetika. Később, a WALA-val folytatott együttműködése nyomán így hamarosan megjelent a Dr. Hauschka kozmetika dekoratív vonala (erről többet majd az Elisabeth Sigmund életútja: 10. részben).

Elisabeth Sigmundot még 99 évesen sem lehetett smink nélkül látni. Legszívesebben rózsaszín rúzst viselt, ami rózsaszirmokkal, nyúlszapukával, csipkebogyóval, mandulaolajjal, sárgabarackmag olajjal, jojobával és rózsaviasszal, méhviasszal, kandelilaviasszal és karnaubaviasszal - nemcsak díszít, hanem ápolja is az ajkakat.

Egy élethosszig tartó kapcsolat kezdete

Ajakstiftek a 20. század elején. A mai minőségi követelményeknek még nem feleltek meg.

Egy cirkuszi előadás során, amelyen Karl és Elisabeth is részt vettek, körbeadtak egy oroszlánkölyköt. Elisabeth viccelődő megjegyzésére, hogy milyen jó is lenne, ha neki is lenne egy kis oroszlánja, kapott Karltól ajándékba egy textil, Chorki nevű oroszlánt (1932).

Rátalálni a saját útra:
Gyógynövények!

 
schmuckzeichen


Elisabeth Sigmundot fiatal korától kezdve rendkívül erősen érdekelték a gyógynövények, melyek később saját kozmetikájának legfontosabb mozaikköveivé váltak. Mindez a nagymama kertjében kezdődött.

Elisabeth Sigmund egyik kedvenc időtöltése: az olvasás (fotó 1929 környékéről)

Elisabeth Sigmund nagymamája, Anastasia Pribik Bécs 12. kerületében lakott. Házához óriási kert tartozott, melyet csodálatos virágokkal ültetett tele. Ha unokája látogatóba érkezett hozzá, hosszú kerti sétáik során buzgón mesélt a növényekről a kislánynak, akit ez a lelkesedés már gyerekkorában "megfertőzött". Évekkel később édesapja dolgozó szobájában felfedezett egy - édesapja által készített - Herbáriumot lepréselt növényekkel és rajzokkal, amit alaposan tanulmányozott. Sétái során aztán igyekezett rátalálni ezekre a növényekre.

Foglalkozása: kertész?
Elisabeth gyakran meglátogatta a szomszédjukban lévő virágkertészetet, és érdeklődéssel kérdezgette a kertészt az ágyások gondozásáról. A kertész sokat tudott, és megtanította Elisabethnek, hogyan lehet a bokrokat az illatukról felismerni, hogy kell őket metszeni. Ebben az időben merült fel Elisabethben, hogy talán kertésznek kellene lennie. Édesanyjával meglátogatták Neuburg kolostorát, ahol hatalmas kertészet és egy kertészképzés is működött. Itt azonban rájött, hogy az ő alkatához ez a munka túlságosan nehéz lenne. Így egyelőre a gyógynövényekkel való elméleti foglalkozásnál maradt, tanulta tudományos neveiket és gyógyhatásukat.

Elisabeth Sigmund szokásává vált, hogy sétái során az út mellett látott növényeket megfigyelje és lehetőség szerint meghatározza. (fotó 1929-ből)

A képen Elisabeth Sigmund nagyanyja, Anastasia Pribik, született Lukeš (1853-1939), Morvaország. Jobb oldalán Elisabeth édesanyja, Albine Maria Resch, született Pribik (1889-1986).

A nyúlszapuka (Anthyllis vulneraria) a Dr. Hauschka kozmetikumok egyik legfontosabb növénye.

Elisabeth Sigmund egész élete során tanulmányozta a gyógynövényekkel foglalkozó irodalmat, és rátalált néhány teljesen feledésbe merült kincsre. Például arcápoló készítményei számára felfedezte a bőr működését szabályozó növényt, a Nyúlszapukát. Ez a tudása beleáradt a Dr. Hauschka receptúrákba. A sárgán virító Nyúlszapuka (Anthyllis vulnerária, lásd a képen) a bőrműködést kiegyensúlyozó hatásával a Dr. Hauschka kozmetika egyik kulcsnövényévé vált, és mind az arcápolás, mind a dekoratív készítmények többségében a mai napig megtalálható. A növény kivonata a WALA speciális eljárása szerint készül.

A fotón Elisabeth Sigmund 1929 körül

Kozmetika a kutató szemével

 
schmuckzeichen


Elisabeth Sigmund egész fiatalon kezdett kísérletezni saját kozmetikai készítmények előállításával, amihez a család gyógyszerésze nyújtott segítséget számára.

A képen látható Zsálya (Salvia Officinalis) táplálja a bőrt valamint izzadság-szabályozó, antimikrobiális és erősítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Elisabeth Sigmundnak az édesanyja toalettasztalán tett játékos felfedező utazásait csakhamar kutató szelleme hajtotta. Megfigyelte például, hogy az ELIDA nappali krém - amivel édesanyja az arcát ápolta - olajos és vizes alkotórészei szétválnak. Amikor kinyitotta a tubust, olajréteg állt a krémen.
A család gyógyszerésze, Paul Redtenbacher, aki a Resch hölgyek számára a Hamamelisz arcvizet és a nagymama, Anasztázia receptje alapján a Céleste nevű arckrémet készítette, tudomást szerzett Elisabeth kozmetika iránti rendkívüli érdeklődéséről. Ettől kezdve magával vitte a kislányt a gyógyszertár azon részébe, ahol a krémeket, kenőcsöket és egyebeket készítették. Megmutatta neki, hogyan készül a Hamamelisz arcvíz, megengedte, hogy ő is keverje a készítményeket, megtanította arra is, hogyan készül egy emulzió.

A gyógyszerész ébresztette fel Elisabethben azt az érdeklődést is, hogy a maga készítette kozmetikumoknak orvosi hatása is lehet. Most végre gyakorlatban is alkalmazhatta a gyógynövényekről szerzett gazdag ismereteit. Első saját kísérleteit otthon végezte zsálya teával, ami segít gyulladások ellen. Rózsaszirmokat is tett a vízbe, aztán éterikus rózsaolajjal egészítette ki az oldatot, mert a vizes kivonatnak nem volt olyan erős illata, ahogyan ő remélte. Édesanyja félreismerte lánya kíváncsiságát, pusztán hiúságnak tartotta, és megpróbálta gyermeki kísérletezésétől visszatartani - ezzel azonban nem ért el eredményt. Elisabeth érdeklődése a saját készítésű kozmetikumok iránt egyre erősödött. "Azok a krémek, amiket venni lehetett, nem tetszettek nekem. Ezért magam akartam keverni, olyan adalékokkal, amelyek tetszettek nekem." - mesélte. Még iskolás korában részt vett legjobb barátnőjével együtt a genfi kozmetikai cég, a Tokalon kozmetikai kurzusán.

Elisabeth nagyanyja, Anastasia a Celeste krém - ami Égi krémet jelent - receptjét hazájából, Morvaországból hozta magával. A mandulaolajat és rózsavízet tartalmazó krém valószínű Erzsébet királynő és császárnő titkos szépségápolási receptúrái közül való. Amikor Elisabeth Sigmund a WALA céggel közösen az első kozmetikai szortimentet kifejlesztette, a Celeste krém képezte a mai Dr. Hauschka Rózsakrém előképét, aminek az összetétele ma valamivel gazdagabb. Értékes kivonatokat tartalmaz nemes rózsaszirmokból és csipkebogyóból, melyeknek harmonizáló, a bőr felépítő folyamatait erősítő hatása van. Karitévaj, rózsaszirom-viasz és avokádóolaj védelmet nyújtanak a kiszáradás ellen. A gyógynövények kivonatának kompozíciója - rózsa, mályva és orbáncfű - erősíti a bőrt, támogatja saját erőit.

Orvosi tanulmányok és döntés a kozmetika mellett

 
schmuckzeichen


Miután letette az érettségit, Elisabeth Sigmund medikus lett, később azonban a kozmetika mellett döntött, amivel édesanyja számára keserű csalódást okozott.

A fotón Százszorszép (latinul Bellis Perennis): A rendkívül életerős növény alkalmas a zsíros, tisztátalan bőr ápolására. Más növényekkel kombinálva lazítja, nyitja a zárt pórusokat, fokozza a bőr anyagcsere tevékenységét és befogadó-képesebbé teszi a további ápoló szubsztanciákra.

Elisabeth motorbiciklivel járt Bécs melletti kolostorok könyvtáraiba, ahol gazdag anyagot talált a gyógynövényekről. A fotó 1935 környékén készült róla.

Amellett, hogy foglalkozott színházzal, esztétikával és gyógynövényekkel, Elisabeth komolyan érdeklődött a gyógyászat iránt is. Erre akkor ébredt rá, amikor családjával, a Resch családdal a nyári vakációt egy alsó-ausztriai faluban, Waidhofen an der Thaya-ban töltötte. Itt rendszeresen elkísérte Essmeister tiszteletest a hozzá tartozó legtávolabbi, legszegényebb falvakba, tanyákra, és segített neki az ott élő parasztok orvosi ellátásában. Ezek az élmények olyan mélyen megérintették, hogy elhatározta, orvos lesz. 1933/34-ben elvégzett egy vöröskeresztes nővérképzést, majd két szemesztert az orvosi egyetemen.

Egy súlyos betegség azonban megakadálozta a folytatást. A kényszerszünet alatt olvasta Rudolf Steiner "A művészi világmissziója" címmel tartott előadását, és ekkor döntött a kozmetika mellett. Steiner itt azt mondja, hogy az szép, ami a benső mivoltát külső megformáltságában megnyilatkoztatja (GA 276)*. Elisabeth Sigmundot gyógynövények és esztétika iránti szeretete ezen szavak segítségével az életét meghatározó kozmetikához vezették. *Rudolf Steiner: Das Künstlerische in seiner Weltmission. Dornach, 1923. június 9. Dornach: Rudolf Steiner Verlag 2002; 91-92. oldal)

Saját maga alakította kozmetikai tanulmányok

Elisabeth Sigmund még az egyetemi előadások látogatása idején kezdte kialakíktani saját kozmetikai stúdiumát. Akkoriban még nem létezett önálló kozmetikus képzés. Nagy kozmetikai cégeknél végzett kurzusokat, és a bécsi Pessl Kozmetika Intézetnél dolgozott, ahol megismerte a hagyományos kezelésmódokat. Megfigyelte, hogy az arcmasszázs milyen hatással van az arcizmokra, mennyire hozzájárul elrenyhülésükhöz, és azt is, hogy a vazelinnel történő arctisztítás eltömíti a pórusokat. Elérkezett az idő, hogy gyógynövényismeretei alapján saját kozmetikát hozzon létre. Elisabeth nagy tudást szerzett a bőrre hatást kifejtő gyógynövényekről a régi orvosi könyvek bőrbetegségeket taglaló fejezeteinek tanulmányozása révén. A könyvekhez a bécsi Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban jutott hozzá nagybátyja, Edmund Pribik segítségével. Ő a könyvtár alkalmazottjaként olyan könyveket is elő tudott keresni, amelyek a nagyközönség számára nem voltak hozzáférhetők. Elisabeth ezen kívül számos kolostor könyvtárát is látogatta, melyekben régi, elfeledett orvosi könyvek porosodtak. Az 1939-ig terjedő időszakban egy párizsi kozmetikai laborban is elvégzett egy kurzust, ahol a kozmetikumok kifejlesztésének szakmai ismereteit és gyakorlatát sajátíthatta el.

És mit szólt mindehhez édesanyja? Igencsak boldogtalan volt, hiszen egy jó házból való lány számára abban az időben igen szokatlan volt, hogy kozmetikus legyen. Ezért a mama barátai és ismerősei előtt nem is eshetett szó Elisabeth "pályaválasztásáról". Elisabethet azonban ez sem tartotta vissza választott útjától.

Amikor Elisabeth Sigmund a kozmetika mellett döntött, első komolyan veendő készítményként egy arcvizet hozott létre. Alapja egy maga főzte erős százszorszép tea volt. Választása azért esett erre a növényre, mert egy régi orvosi könyvben azt olvasta, hogy ez a mezei növényke a szép bőr és a nő gyógynövénye. (Az angolok, akiknél nem terem Árnika, a méh árnikájának is nevezik! A ford.) A kevés alkohollal kevert tea javította bőrállapotát, ami akkoriban hajlamos volt tisztátalanságokra. Később ez az arcvíz képezte az alapját a további gyógynövényekkel kiegészített, tisztátalan bőrre való Arctoniknak. A százszorszépen kívül nyúlszapukát, körömvirágot és sarkantyúkát tartalmazó tonik kiegyenlíti a bőr túlzott faggyútermelését, és szabályozó hatású a gyulladt bőrterületekre.

"Minden kozmetikai kísérletemet az az orvosi érdeklődés irányította, hogy melyik gyógynövénynek milyen jó, sőt gyógyító hatása van a bőrre." Elisabeth Sigmund

Elisabeth Sigmund 1933-ban a Bad Vöslau-i termálfürdőben

Második világháború és újrakezdés Svédországban

 
schmuckzeichen


1938. március: a német csapatok bevonulnak Ausztriába. 1939. szeptember 1: a németek megszállják Lengyelországot és ezzel kirobbantják a második világháborút. Elisabeth Sigmund férjének, Karl Sigmundnak is be kell vonulnia. A háború befejeztével az oroszok elfogják és két évig fogságban tartják. Amikor Sigmundék ezt követően kivándorolnak Svédországba, nem is sejtett nehézségekbe ütköznek.

A háború befejeztével Karl Sigmund teherautóvá alakította át Citroen C3 autóját, és követi szolgálatokat teljesített az amerikai, később a szovjet megszálló hatalmaknak; A fotón Elisabeth 1945-ben.

A képen Elisabeth Sigmund a 40-es évek elején Stuttgart-Vaihingenben, ahol férje ebben az időben állomásozott.

Karl Sigmund a béke idején a tiszti életpályát választotta, mert megítélése szerint a katonaság inkább diplomáciai szolgálatnak felelt meg, és a békét szolgálta. A háború alatt azonban tisztként kényszerült bevonulni, ami gyakori áthelyezésekkel járt. Elisabeth Németországon belül, amikor csak a körülmények megengedték, utána utazott és vöröskeresztes nővérként dolgozott.

Kultúrával a háború ellen

Karl Sigmund a háború utolsó szakaszában hosszabb ideig a thüringiai Rudolstadtban állomásozott. Itt Sigmundéknak lehetőségük adódott a barokk Heidecksburg kastélyhoz tartozó kis teaházba költözni, amit Schiller-házikónak is neveztek, minthogy Schiller időnként ott lakott. A háborúnak ellenpontot teremteni - ez vezette Elisabethet a minden második csütörtökön megtartott művészeti délutánok szervezéséhez. Válogatott vendégek, kultúrateremtő művészek voltak a vendégek. Ez a kör egyre inkább szellemi és szociális otthonává vált azoknak, akik nem tudták és akarták megemészteni a háborút és a náci rezsimet.

A háború vége - újrakezdés akadályokkal

1945. április 13-án az amerikai csapatok súlyos légitámadással bevették Rudolstadtot. Elisabeth ezen a napon vezető vöröskeresztes nővérként a Heidecksburg kastély pincéjében dolgozott. Karl Sigmund ugyanebben az időben Csehországban volt, ahol 1945. május 8-án kapta telegramban a hírt, hogy a háború véget ért. Gyalog indult Rudolstadtba. Út közben az amerikaiak foglyul ejtették, de mivel nem minősítették nácinak, szabadon is engedték. Rudolstadtba érkezése után átalakított Citroenjével követként szolgált, de az orosz titkos rendőrség indoklás nélkül a weimari állami börtönbe zárta. Elisabeth mindent megpróbált az orosz rendőrségnél szabadon bocsájtása érdekében, de Karl Sigmundot csak két év elteltével engedték szabadon. A várakozás bizonytalan időszakában Elisabeth számára fontos támaszt jelentett a csütörtöki kör. Itteni kapcsolatai tették lehetővé, hogy a jénai színházban másod dramaturgként és rendező asszisztensként dolgozhatott. 1947-ben, Karl szabadulása után Sigmundéknak el kellett hagyniuk Németországot. Az indítékot a visszahonosítási akció adta, amelyben mindenkinek, aki a háború következtében került jelenlegi tartózkodási helyére, eredeti hazájába kellett távoznia. Sigmundék Salzburgba költöztek, ahol előkészítették Svédországba történő kivándorlásukat. Az indítékot Karl egykori svéd nevelőanyja, Signe tante adta. A gyermek Karl két évet töltött Stockholmban, ami emlékeiben álomszép időszakként élt. A második világháború után Signe tante rábeszélte Karlt, hogy Svédországban kezdjenek új életet, építsenek fel valami újat - neki van elég pénze, hogy segítse őket. Amikor 1948-ban megérkezett a beutazási engedély, Sigmundék eladták maradék javaikat is, hogy a hajóutat finanszírozzák.

A csalódás

Sigmundék minden anyagi eszköz nélkül érkeztek meg az 59 éves Signe tantéhoz, aki ígéretével szemben egyáltalán nem volt olyan helyzetben, hogy segíteni tudta volna őket. Férje, aki bankigazgató volt, a bank pénzének hűtlen kezeléséért éppen négyéves börtönbüntetését töltötte, ahol meg is halt. Signe asszony egy kis penzió egyszobás lakrészében élt, Stockholmon kívül. Erről az állapotról soha nem tett említést Sigmundéknak, akik most becsapva érezték magukat. Ausztriába azonnal visszatérni - ez anyagi okokból lehetetlen volt. Karl - először engedély nélkül - gépkocsi vezetést oktatott Stockholmban, később aztán, 1965. március 1-jétől az iskola vezetője lett. Elisabeth ezalatt megtanult svédül, és ismét kozmetikusként kezdett dolgozni.

Elisabeth a háború alatt is tovább tanulmányozta a könyvtárak orvosi könyveit. Miután Berlinben talált egy drogistát, aki a fekete piacon gyógynövényeket árusított, megint elkezdett kozmetikumokat készíteni, amit aztán az ismerős tisztek feleségeinek továbbadott kipróbálásra.

A fotón Tante Signe és Elisabeth cca. 1949-ben. Tante Signe a férjével, a bankigazgató Ulle-val az első világháború után az akkor mintegy tízéves Karl Sigmundot a gyermek elhelyezési program (Kinderlandver­schickung) keretében fogadta, ami Karl számára két paradicsomi nyarat jelentett.

Elisabeth és Karl minden nehézség ellenére meghonosodtak Svédországban. Elisabeth számára azonban az ország mindvégig az ő "Szibériája" maradt, ahol állandóan fázott.

Fotó az 1950-es évekből: kezdetben Elisabeth minden vendége számára individuális krémet kevert, később hozott létre egy állandó alapszortimentet.

Saját természetes kozmetika és szépségápolási szalon

 
schmuckzeichen


Elisabeth Sigmund Stockholmban saját kozmetikai stúdiót nyitott. Vendégeit maga fejlesztette természetes kozmetikumokkal kezelte, melyek receptúrái WALA gyógyszereket - ampullákat - tartalmaztak. Az eredmények csodára méltók voltak!

Egyetlen termékként Svédországban a Zsálya fürdő került kereskedelmi forgalomba. A táncosok számára elgondolt termék a "Balett foot-elixir" nevet kapta.

A képen Elisabeth Sigmund kozmetikai studiója látható az 1950-es évekből, ahol időnként III. WASA Sigismund király istentiszteleteket tartott. Feltehetően egy pódiumon állt az oltár, amelyre aztán Elisabeth a kezelőágyat elhelyezte.

Elisabeth Sigmund fejlesztési koncepciója a mai napig megtalálható a Dr. Hauschka kozmetikában. Különlegességeihez tartoznak a zsírmentes éjszakai ápoló készítmények. Tesztjei segítségével, melyek során éjszakára a saját arca egyik felét bekrémezte, a másikat szabadon hagyta, megállapította, hogy másnap reggel az az oldal volt frissebb, amelyik nem kapott krémet. Ennek alapján fejlesztette ki Svédországban zsírmentes éjszakai ápolási koncepcióját. Az éjszakára szabadon hagyott bőr, ami így akadálytalanul lélegezhet, jobban regenerálódik. A Dr. Hauschka éjszakai ápolás a mai napig zsírmentes. A tisztítást és erősítést harmadik lépésenként követi a vitalizálás; a Dr. Hauschka Éjszakai szérummal vagy a Regeneráló szérummal.

Új koncepciók kifejlesztője

Miután létrehozta Svédországban a stúdiót, Elisabeth számára első alkalommal kínálkoztak nyugodt körülmények új kozmetikai termékek kifejlesztéséhez és egy állandó választék felépítéséhez. Minthogy a bőrápolás terápiát és egyben egészségápolást jelentett, így receptúrái középpontjában minden esetben egy-egy, a bőr számára hatékony gyógynövény állt. A termékekbe csak természetes összetevők kerülhettek, izolált hatóanyagok semmi esetre sem. Elisabeth mindig egész növényrészeket dolgozott fel. Nem rögzült bőrtípusok - száraz vagy zsíros bőr - kezelésére hozott létre készítményeket, sokkal inkább abból indult ki, hogy minden bőr képes a saját erejéből visszatalálni az egészséges, kiegyensúlyozott állapothoz. Ezért a bőr állapotképeiről beszélt, melyek időszakosan fellépnek, de rendelkeznek a változás képességével. Kozmetikája ezeket a változásokat volt hivatott támogatni a bőr saját regenerálódó erőinek ösztönzésével.

Nyersanyagimportőr minőségi igényekkel

Nem volt egyszerű feladat a receptúrákhoz szükséges jó minőségű alapanyagok - mint méhviasz, természetes éterikus olajok, selyem vagy szárított növények - beszerzése. Legtöbbjüket németországi vagy osztrák üzleteken keresztül vásárolta Elisabeth, ahol részben bio minőséget talált. Rudolf Steinerrel való kapcsolata révén, aki a biodinamikus mezőgazdálkodás impulzusát hozta, fontos volt számára ez a kritérium. Friss növényeket, mint pl. mályvagyökeret, egy svéd kertésznél tudott vásárolni. A WALA cég gyógyszereit - ampullákat -, melyeket stockholmi antropozófus orvosnője révén ismert meg, közvetlenül a WALA-nál, Eckwäldenből rendelte.

Hivatásos kozmetikus

Elisabeth Sigmund a maga fejlesztette kozmetikumokat kipróbálásra az ismerősei között terjesztette. Mikor a tesztszemélyek tapasztalták, hogy milyen hatékonyak ezek a termékek, meghívták Elisabethet, hogy - fizetés ellenében - kezelést is végezzen számukra. Idővel nagyon sok időt vett igénybe a vendégeket otthonukban kezelni, ezért az ötvenes években Elisabeth Sigmund megnyitotta kozmetikai stúdióját Stockholmban "Szépségápolási szalon" néven.

Készítmények előállítása - gondolatokkal

Elisabeth Sigmund első alapsorozatának készítményei, amellyel stúdiójában a kezeléseket végezte, a nagymama receptúrája alapján készített Rózsakrém és egy további arckrém, arcvíz, tisztító krém mandula őrleménnyel, egy arcápoló maszk, zsálya fürdő, selyempúder, egy bőrápoló kúra és különféle olajok voltak. Az előállításhoz és adagoláshoz Karl Sigmund készített kis berendezéseket. A krémek keveréséhez például egy tálkára keverőkart erősített, az arcvíz töltéséhez egy edény aljához beépített egy csappal nyitható-zárható csövet. A konzerváló adalékok nélküli készítmények hűtőben tárolva egy hónapig voltak eltarthatóak, ezért Elisabeth mindig csak kis mennyiségeket állított elő.

A fotón Elisabeth Sigmund az 1950-es években svédországi házuk előtt.

Elisabeth Sigmund a természetes kozmetikai készítményeit stockholmi stúdiójában, kis mennyiségekben állította elő. A vendégkártyákra feljegyezte a kidolgozott receptúrákat. Egy finom mérlegen pontosan kimérte a természetes adalékok szükséges mennyiségét.


A film megtekintése

A teljes emberre irányuló saját kezelési mód

 
schmuckzeichen


Stockholmi stúdiójában Elisabeth Sigmund kifejlesztett egy az egész emberre irányuló kozmetikai kezelést, ami lábfürdővel kezdődött.

Elisabeth Sigmund gyakorolta a vendégeivel az arcgimnasztika elemeit, amelyek kiegyensúlyozó hatással vannak egyes arcvonásokra (1950-es évek).

Stockholmi stúdiójában Elisabeth Sigmund kifejlesztett egy saját, az egész emberre irányuló kezelési módszert, amelybe belefolytak Dr. Vodder nyirokdrenázsának egyes elemei ( fotó az 1950-es évekből).

Bizalom

Kozmetikai kezelése kidolgozása során Elisabeth Sigmundot vendégei szükségletei vezették. A vendégnek tetőtől talpig jól kell magát éreznie és meg kell szabadulnia minden feszültségtől. Sok vendég hideg lábbal érkezett, ezért a kezelés átmelegítő lábfürdővel kezdődött, melybe belekerült a Zsálya lábfürdő is. A vendégeihez fűződő jó kapcsolat érdekében a kezelés nyugodtan, kellő ideig tartott. Egy alkalomra két órát számolt Elisabeth, ami időt adott a legszemélyesebb beszélgetésekre is. Ilyenkor a különféle bőrképek okaira is fény derült, például mit nem tud a vendég tolerálni, megemészteni, milyen a táplálkozása.

Nyirokstimuláció

Előfordult, hogy egy-egy új vendég azzal a kéréssel érkezett a studióba, hogy arcmasszázst szeretne kapni. Amikor Elisabeth Sigmund a harmincas évek közepén Bécsben, Pessl kozmetikai intézetében dolgozott, megfigyelte, hogy a masszázs következtében hogyan ernyednek el az arc izmai, és válik durvábbá az arcbőr struktúrája. Ezért saját stockholmi studiójában a masszázst pótló kezelésként kifejlesztette a nyirokstimulációt, ami Dr. Emil Vodder és felesége, Estrid kézi nyirokdrenázsán alapul. A nyirokrendszerben, ami az anyagcsere termékeket, méreganyagokat, kórokozókat és felesleges szöveti folyadékot szállítja, torlódások keletkezhetnek. A stimuláció ezeket a torlódásokat pumpáló, körkörös, lapos fogásokkal ismét áramlásba hozza.

Arcgimnasztika

"Két szépség létezik: egy belső és egy külső." Ez az idézet Elisabeth Sigmundtól többek között azt is kifejezi, hogy az ember belső tartása hatással van arcvonásaira. Ráncok bizonyos mimika eredményeként keletkeznek. A szomorúság vagy vidámság kirajzolódik az arcon. Az arcgimnasztikával, amit a mai napig tanítanak a Dr. Haushka kozmetikusok, Elisabeth Sigmund az egyoldalú izomfeszültségeket igyekezett kiegyenlíteni. Az egyes izmok célzott aktivizálásával fokozódik az érintett szövetek feszültsége, vérellátása, a megelevenített szövet erősödik, ösztönzést kap saját aktivitása, a ráncok kisimulhatnak. Az arcbőr is felfrissül, javul a vérellátása

A nyirokrendszer nem képez zárt rendszert, hanem szabadon végződő nyirokkapillárisokból induló hálózatot alakít ki. A nyirok kezelésénél ezért nagyon fontos, hogy az áramlást a helyes irányba serkentsük, hogy segítsük lefolyását. Elisabeth Sigmund egy intenzív tanulási fázis során, Koppenhágában tanulta meg Dr. Voddertől az ehhez szükséges fogásokat. Ezt követően stúdiójában kezelései részeként ajánlani tudta a nyirokstimulációt is. Átélte, hogy ennek során vendégei mennyire ellazultak, szöveteik salaktalanodtak. Minthogy némelyik vendég bőre rendkívül érzékeny volt, és a kézzel végzett simító mozdulatokat sokallták, Elisabeth egyes stimuláló simításokat nem kézzel, hanem finom ecsettel végzett. Ez a nyirokstimuláció, amit részben kézzel, részben ecsettel végez a kozmetikus, a mai napig az egész világon a Dr. Hauschka kezelés szíve.

 
Brush Image

Arcgimnasztikája kifejlesztésénél Elisabeth Sigmundot Dr. Rudolf Drobil bécsi orvos módszere inspirálta. Engedélyt kapott tőle, hogy gyakorlatait a saját munkája alapjaként használhassa. © Dr. Dr. Drobil

Az ecsettel végzett nyirokstimuláció a mai napig a Dr. Hauschka kezelések szíve.

Mivel a vendégek gyakran feszült állapotban, hideg kezekkel érkeztek, Elisabeth Sigmund kiegészítette kozmetikai kezelését a karokat, nyakat-fejet lazító gyakorlatokkal, a haj kisimításával, a fülcimpák masszírozásával. (Fotó az 1950-es években készült).

Elisabeth Sigmund egy kereskedőnél, aki Suparit árusít - egy emésztést segítő gyógynövény keveréket, amit étkezés után fogyasztanak (kanalaznak-rágnak). 1961/62.

Egy év Indiában:
intenzív tanulmányok ideje

 
schmuckzeichen


1961-ben Elisabeth Sigmund egyéves tanulmányútra indult Indiába, ahonnan sok kozmetikailag hatékony gyógynövény ismeretét hozta magával.

Hasse, Elisabeth Sigmund batárnőjének fia, Stockholmban az 1950-es években intenzív jóga tanulmányokat folytatott.

A fotón Elisabeth Simund egy kígyóbűvölő előtt, aki egy egyszerű trükkel tévesztette meg nézőit. Amint a fonott kosarat kinyitja az ember, a kígyó azonnal elkezd ingaszerű mozgással felemelkedni; a kígyóbűvöló egyszerűen csak követi a kígyónak ezt a természetes mozgását. 1961/62.

Dr. Kaura ayurvédikus orvostól nagyon sok mindent megtanult Elisabeth Sigmund az indiai gyógynövényekről, különösen a Neem-ről (Azadirachta indica), a szent indiai fáról. A Neem kivonatait Indiában évszázadok óta alkalmazzák gyulladásgátló és ápoló hatása miatt. Ez az Európában akkoriban még ismeretlen gyógynövény belekerült a Dr. Hauschka Neem hajvíz, Neem hajolaj, Körömápoló olaj és az Arcápoló olaj receptúrájába.

Ettől az utcai árustól kapta Elisabeth Sigmund azt a tanácsot, hogy lábfürdőhöz Zsálya helyett kámfort is lehet alkalmazni. 1961/62.

A hatvanas évek elején nem volt szokásos, hogy egy nő egyedül utazzon. A rendkívüli lehetőség, hogy állásban lévő férje nélkül Indiába látogathasson, barátnőjének a fia révén adódott Elisabeth számára. Hasse Stockholmban intenzív jóga tanulmányokat folytatott, és amikor ismereteit Indiában mélyítette tovább, Elisabeth meglátogathatta. Eljutott Új-Delhibe és Mumbaiba. Számtalan órát töltött a mumbai-i egyetemi könyvtárban, ahol olyan könyveket talált, melyekben a bőrre jótékony hatást kifejtő, Európában ismeretlen gyógynövényekről és egyéb anyagokról volt szó. Dr. Kaura, a mumbai-i indiai orvos sokmindenre megtanította az ayurvédikus gyógyászatról.

Kozmetikumok előállítása indiai módra

Elméleti tanulmányai mellett Elisabeth éber szemmel vizsgálta az indiai kozmetikai piacot is, és költői reklámokra bukkant az ayurvédikus gyógynövények csomagolásán, például: "Ha rendszeresen használod ezt a krémet, olyan sugárzó és szép leszel, mint a telehold." Találkozott azonban a bőrt károsító produktumokkal is, mint a "Himalájai hó" elnevezésű halványító krémmel, ami Dr. Kaura szerint kellemetlen ekcémát okozhatott. Amikor magával vitt saját kozmetikai készítményei kifogytak, Elisabeth az indiai körülményekhez alkalmazkodva készített újakat. Zsályát például nem tudott beszerezni, így a lábfürdőbe kámfor került. Dr. Kaura felesége számára is készített Rózsakrémet, amihez az adalékokat, gyógynövényeket, méhviaszt, éterikus olajokat Mumbai egyik negyedében tudta beszerezni.

Marasztaló ajánlat

Dr. Kaura ismeretségi körének egy milliomosa azt tanácsolta Elisabethnek, hogy nyisson Mumbaiban kozmetikai stúdiót, ahová ő elegendő számú vendéget tud küldeni, és két éven belül Elisabeth is milliomos lesz. Felajánlotta, hogy a férje számára is állást szerez. Elisabeth megköszönte az ajánlatot. Számára az egy év fontos és tanulságos, de elég is volt Indiából. India nem az a hely, ahol le tudna telepedni és új egzisztenciát szeretne felépíteni.

schmuckzeichen

Fotó 1962-ből, Beirut: Elisabeth és Hasse egy teherhajóval utaztak vissza Európába. Velencéig az út négy hétig tartott. Ott várta őket férje, Karl, akivel a további utat autóval tették meg.

Elisabeth Sigmund, a Dr. Hauschka kozmetika társalapítója, 1961-62-ben egyéves indiai tanulmányúton volt. Ez a lehetőség barátnője fián, Hasse-n keresztül adódott számára, aki Indiában jógát tanult. Elisabeth megismerte India színes másféleségét, ami a mai napig megőrződött. Meglátogatott templomokat, figyelte az utcákon az eleven, sokoldalú életet. Az indiaiak szemében ő egy egzotikus idegen volt. Dr. Kaurától sokat tanult az ayurvédikus gyógyászatról.


A film megtekintése

Együttműködés a WALA-val:
a Dr. Hauschka kozmetika kifejlesztése

 
schmuckzeichen


Röviddel Indiából való hazatérése után Elisabeth Sigmund személyes kapcsolatba lépett a WALA-val: elkezdődött a Dr. Hauschka kozmetika története.

Rudolf Plantener gyógyszerész, Elisabeth Sigmund és a kémikus Dr. Reinhard Schoppmann (balról jobbra) alkották 1964-ben az új "WALA kozmetika" első fejlesztő csoportját.

Jénai tartózkodása alatti és saját stockholmi színjátszó csoportjával szerzett színházi tapasztalatai révén Elisabeth Sigmundnak erős affinitása volt a sminkeléshez. Ezért el is végzett egy történelmi színpadi sminkelést oktató kurzust. 1967-ben javasolta a WALA-nak egy dekoratív kozmetika kifejlesztését, és ezen együtt is dolgozott a WALA fejlesztőjével, Wolfgang Roth-Bernsteinnel. Bernstein behatóan foglalkozott a tartós, növényekből nyerhető pigmentekkel. A Dr. Hauschka ajak- és szemhéjfestékek 1982-ben kerültek első ízben piacra. 1999 óta kapható a teljes Dr. Hauschka sminktermékcsalád, alapozóktól rúzsokon keresztül szemhéjpúderekig, szempillaspirálokig és szemceruzákig. A termékcsaládot a cég 2017-ben teljesen átdolgozta és kibővítette. A Dr. Hauschka arcápolási termékekhez hasonlóan a Dr. Hauschka sminktermékek is értékes gyógynövényeket és természetes összetevőket tartalmaznak.

Egy, a WALA-hoz illő kozmetika

Egy idő óta Dr. Hauschka (1891 - 1969), az eckwäldeni WALA alapítója, keresett egy, a WALA-hoz méltó sajátos kozmetikát. A gyógyszerek 1935 óta gyarapodó választékát szerette volna kiegészíteni az egészséget ápoló terület készítményeivel. Szándékáról levelet írt az antropozófus orvosoknak és kozmetikusoknak. Elisabeth Sigmund már az ötvenes évek óta rendelt közvetlenül Eckwäldenből WALA készítményeket (ampullákat) kozmetikai termékeihez. Valószínű, hogy ezért kapott ő is ilyen levelet. Tizenegy oldalas válaszlevelét követően Rudolf Hauschka azonnal meghívta (1962-ben), és Elisabeth, aki férjével éppen szabadságra készült Németországba, utazásuk első állomásaként beiktatta Eckwäldent, hogy ott személyesen is ismertethesse sajátos kozmetikai koncepcióját. A WALA teljes vezetősége, a fejlesztők, orvosok számára olyan meggyőző volt, amit előadott, hogy a házaspárnak egész szabadságát itt kellett töltenie.

Fejlesztés Svédország és Eckwälden között

1963-ban és 1964-ben Elisabeth több alkalommal is heteket töltött a fejlesztőkkel közös munkával a WALA-nál. A továbbiakban Svédországból kísérte figyelemmel a munkát. A WALA fejlesztői rendszeresen küldték neki az előállított készítményeket változó összetétellel, amit Elisabeth a vendégein és saját magán tesztelt. Megfigyeléseit levélben visszaküldte Eckwäldenbe.

Elisabeth Sigmund gyógyító kozmetikája

1967 júniusában piacra került a "Dr. Hauschka Gyógyító kozmetikája Elisabeth Sigmund szerint". Az első szortiment mélytisztítóból, arcvízből, arcolajból, arctápláló tejből, nappali kozmetikumból, rózsakrémből, kúra ampullából, ajakkozmetikumból, szemborogatóból és selyempúderből állt. Az új termékcsaládot jogi okokból át kellett nevezni, így 1978-ban "Dr. Hauschka kozmetika" lett a neve. 1967 júliusában a várakozáson felül mintegy 5000 csomagot eladtak az új termékekből, még Dél-Afrikába és Svédországba is, ahol az importőröket oktatásban is részesítette Elisabeth. Miközben az újonnan kifejlesztett termékek forgalma felfutott, a WALA továbbfejlesztette a már meglévő készítményeket és újakat hozott létre tisztátalan bőrök kezelésére.

Átköltözés a WALA-hoz

Sigmundék továbbra is Svédországban éltek, Eckwäldenből azonban egyre hangosabbá vált a hívó szó. A gyógyító kozmetikával kapcsolatos, egyre szaporodó, kérdésekkel teli leveleket ugyanis csak Elisabeth tudta megválaszolni, és a Svédországból küldött válaszok kicsit lelassították a felhasználókkal tartott kapcsolatot. 1969-ben aztán Sigmundék feladták 20 éve fennálló, Svédországban felépített egzisztenciájukat és harmadik újrakezdéshez Eckwäldenbe költöztek. Karl Sigmund állást talált a WALA-nál, míg Elisabeth a termékfejlesztés és a levelezés bonyolítása mellett kozmetikai kezeléseket is végzett, kiállításra és vásárokra (pl. a Biofach-ra) járt, előadásokat tartott.

1967 júniusában piacra került a "Dr. Hauschka Gyógyító kozmetikája Elisabeth Sigmund szerint". Az első szortiment mélytisztítóból, arcvízből, arcolajból, arctápláló tejből, nappali kozmetikumból, rózsakrémből, kúra ampullából, ajakkozmetikumból, szemborogatóból és selyempúderből állt.

A gyógyító kozmetika első alkalmazóitól eufórikus visszajelzések érkeztek a WALA-hoz. Így pl. egy freiburgi antropozófus orvosnőtől: "Tiszta öröm alkalmazni ezeket a termékeket, amelyeket csak teljes szívvel tudom ajánlani sok páciensemnek. Ilyen nagyszerű minőséggel a kozmetikai piacon még sosem találkoztam!"

Elisabeth Sigmund, a Dr. Hauschka kozmetika társalapítója 1962-ben látogatta meg első ízben Eckwäldenben a WALA-t. A Dr. Hauschka kozmetika kifejlesztésében szorosan együttműködött vele a gyógyszerész Rudolf Plantener. Karl Kossmann akkoriban kereskedelmi munkatársa, később cégvezetője lett a WALA-nak. Itt éppen kibont egy darab papírt, melyben gyógynövényekkel átitatott méhviasz található - az ajakápolás legegyszerűbb módja.

A film megtekintése

Elisabeth Sigmund és Max Kaphan (1894-1975), a WALA egyik társalapítója, cca. 1962-ben a WALA épülete előtt, Eckwäldenben.

A Dr. Hauschka ajak- és szemhéjfestékek 1982-ben kerültek első ízben piacra. 1999 óta kapható a teljes Dr. Hauschka dekoratív kozmetikai szortiment, alapozóktól az ajak- és javítóstifteken, szempillaspirálokon, szemhéjszínezőkön át a szemceruzákig.

Dr. Hauschka kozmetikus továbbképzés

 
schmuckzeichen


Elisabeth Sigmund 1971-ben kezdte tanítani kozmetikusoknak svédországi studiójában kifejlesztett és kipróbált, saját speciális kezelésmódját.

Az arckezelések minden változatánál a kézzel és ecsetekkel végzett nyirokstimuláció áll a középpontban.

A Dr. Hauschka arc- és testkezelések a mai napig lábfürdővel kezdődnek.

Németországban ma mintegy 800 Dr. Hauschka kozmetikus dolgozik, ehhez világszerte további 800 kozmetikus csatlakozik (akikből 63 dolgozik Magyarországon). A képzett kozmetikusok Németországban, Eckwäldenben végezhetik el a Dr. Hauschka továbbképzést, de több külföldi országban saját továbbképzés működik. A klasszikus Dr. Hauschka kezelésen kívül számos variációt és egy teljes testkezelést is megtanulnak. A kezelésmód a mai napig Elisabeth Sigmund módszerén alapul.

Anneliese Horn, az első Dr. Hauschka kozmetikus Elisabeth Sigmundot kezeli. A képek a "Vademecum für die kosmetische Praxis" című képzési füzetből származnak, feltehetően 1974-ből.

A legjobban élvezhető a Dr. Hauschka kezelés, ha a vendég melegen be van burkolva.

Elisabeth Sigmund tulajdonképpen egyáltalán nem akarta tanítani az arcgimnasztikával és nyirokstimulációval felépített arckezelési módszerét - aggódott, hogy tanítványai nem fogják pontosan alkalmazni a tanultakat. Végül azonban Anneliese Horn mégis rábeszélte, hogy tanítsa meg neki ezt a kezelést.

Az első Dr. Hauschka kozmetikustól...

Anneliese Horn 1970-ben végezte el szülővárosában, Stuttgartban a kozmetikus képzést. A több hónapos, konvencionális kozmetikát oktató tanfolyamot rozáceával - ezzel a bőrbetegséggel korábban nem rendelkezett - fejezte be. Antropozófus háziorvosa hallott a WALA új kozmetikájáról, és ajánlotta neki, hogy próbálja ki, és ha kozmetikusként akar dolgozni, akkor ezzel foglalkozzon. Anneliese Horn a WALA-n keresztül kapcsolatba lépett Elisabeth Sigmunddal, aki néhány hónapos gondolkodás után beleegyezett a tanításába, és Anneliese Horn 1971. január-februárjában megkapta a Dr. Hauschka kezelés első, több hetes oktatását.

...a képzés-vezetésig

Minthogy a 70-es években csak kevesen tudtak a Dr. Hauschka kozmetikáról, Anneliese Horn stúdiója csak lassan indult be. Elisabeth Sigmund ezért azt tanácsolta neki, hogy vegyen részt szakvásárokon és kongresszusokon, keresse fel a reform üzleteket, tartson előadásokat erről a kozmetikáról. Miután Elisabeth Sigmund sok újabb kozmetikust is kiképzett, a további érdeklődőket Anneliese Hornhoz irányította, aki 1975-től kezdve maga tartotta a képzéseket.

schmuckzeichen

A fej, nyak, karok, kezek és lábak bedörzsölése az egész embert ellazítja.

Elisabeth Sigmund 99 éve:
Visszatekintésschmuckzeichen

A felépítő munka befejeződött, a Dr. Hauschka termékek megtalálták helyüket a kozmetikai piacon, sok folyamat rutinná vált. Miután Sigmundék a WALA-nál végzett aktív tevékenységből visszavonultak, Elisabeth előadásokban, írásaiban továbbra is tanította kozmetikai tudását.

A fotón Elisabeth Sigmund 2004 nyarán.

A felépítő munka befejeződése után Elisabeth Sigmund ráhagyhatta másokra napi munkát, és férjével, Karllal együtt - aki a 70-es évek végén nyugalomba vonult - élvezhette tevékenysége gyümölcsét. Ez azonban semmiképpen sem jelentett tétlenséget. Sigmundék közösen antropozófiai előadóesteket szerveztek, míg Elisabeth előadásokban és kozmetikai tárgyú írásokban adott számot szerteágazó tudásáról. Élete végéig fogadta és segítette a WALA termékekkel vagy a kezeléssel kapcsolatban tanácsot kérő munkatársait. Az új termékeket kitűnőnek találta, örömmel látta a fiatal generáció fejlesztéseit. Így a 2013. december 20-án bekövetkezett haláláig mindig együtt lelkesedett az újdonságokért, változásokért, és végig így gondolta: "A WALA-hoz tartozom!"


 

schmuckzeichen

 

Keresés